tisdag 7 oktober 2008

Verket i Avesta imponerar



Apropå balla lokaler! Ett gammalt järnverk i Avsta är just nu vår spelplats. Rostugnar omger vårt teatertält, framför portarna till Yurtan; en glasruta i golvet ner till malmkrossen. Replikerna hänger kvar i slaggstensväggen i en lång och mäktig akustik. Kolbanan löper genom lokalen några våningar ovan.

Min åsikt om Avesta som ett ganska tråkigt och fult samhälle var fel. Det är grymt, åk dit! Uppehåll dig längs älven, ät lunch på Bruksklubben (bo där också om du måste stanna över natten).

Men framför allt: Besök Verket! Byggnaden stod färdig 1874. På den tiden var barnarbete inte längre tillåtet på några andra arbetsplatser än i industrin. Industrin!? Varför, kan man med fog undra!

Barnen hade farliga och påfrestande arbetsuppgifter. Vem har inte längtat efter att, exv få krypa in i en trång rökgång med ett rep runt midjan, som säkerhet, så att ens kollegor kan dra ut en igen om man händelsevis skulle råka svimma, av den dåliga luften. Eller efter att till nöjes, av sina vuxna kollegor, då och då, bli dragen genom lokalerna med ett snöre fastbundet vid könsorganet, till allmänna skratt och tillrop. Dylika piffiga initieringsskämt var tydligen inte helt ovanliga.

Idag är Verket ett interaktivt museum med hög spänningsfaktor. Man har fyllt järnverket med glaskonst och träkonst. En fotoutställning om mobbing, en martinugnsopera till musik av Torbjörn Grass, samt teaterföreställningar. Det är en obeskrivligt häftig lokal med högkvalitativ konst. Återigen, åk dit!

Jakob Hultcrantz Hansson

Inga kommentarer: