lördag 4 april 2009

Fullt av budskap

Vi trollas in i mytens värld, letar efter budskapen som dramatikern gömt i styckena. Vi tänjer, brottas, vänder ut och in utforskar. En spännande resa som får alla att ryckas med. Texten testas med olika undertexter. Om och om i gen för att suga ut all essens.

Vem är han den gamle vise Väinämöinen? En schaman, En hjälte? Vad är då en hjälte? Någon som givit sitt liv åt något som är större än hon eller han själv. Gjort en modig handling i strid och räddat någons liv. För att nå visshet i ting krävs ibland död och återuppståndelse.

Samtalsämnena skapar många tankar. I sagor och myter förklaras hela tiden samband och livsvisdom. Varför tar vi inte med den in i våran tid? Varje generation söker svaren. Varför uppfinna hjulet om och om igen? Villkorslös levnad kommer när du accepterar döden. Döden i vår tid är något rysligt farligt, som vi hela tiden skjuter bort, men vi vill till varje pris ha ett villkorslöst leverne.

För mig är att vara en hjälte, att våga lyssna till den inre rösten. Kraften finns inombords. Levande människor ger liv. Titta inte bakåt och tänk att jag gjorde fel val. Livet är en resa för att du ska kunna ta dig vidare. Resultatet av ditt val blev kanske ett annat än det du räknat med från början, men kanske du inte kunnat göra ditt nästkommande val utan den erfarenheten.

Ett underbart budskap som jag tog till mig i dag var " Bejaka din Glädje"

Lisa Ekenberg Gai
Student, Berättande Teater 45 hp

Inga kommentarer: