torsdag 2 april 2009

Repetitionsstart för Kalevala

Bordet knäar under boktravarna! Runt omkring det sitter regissören och skådespelarna som andaktiga barn. Men också som forskare, äventyrare, uppfinnare, filosofer, debattörer och profeter. Jag älskar den här delen av arbetet. Där man samlar på sig och analyserar den information man behöver för att kunna göra verket rättvisa. Just nu söker vi finna den levnadsvisdom som dväljs i Kalevalamyten.

”MOYERS: Vem tolkar idag den gudomlighet som finns i naturen? Vilka är våra shamaner? Vem tolkar det osedda för oss?


CAMPBELL: Det här är konstnärens uppgift. Det är konstnären som förmedlar myterna till oss idag. Men det måste vara en konstnär som förstår mytologi och humanism och inte bara är en sociolog med ett program att följa.”

UR: Joseph Campbell, Myternas makt -88

Om det är konstnärens uppgift att förmedla myterna måste denne göra val. Varje val är en tolkning, och varje tolkning, en besvärlig balansgång. Varje tolkning riskerar att förminska budskapet.

Om vi skulle tolka poesi och utgå ifrån att poesi är reducerad verklighet, eller ett sätt att uttrycka något "större" i komprimerad form. Så vore det i mina ögon tråkigt om analysen av den bara kunde få fram den kraftigaste och mest framträdande ingrediensen. Missar vi eller struntar i nyanserna och mångtydigheterna, har kanske hela budskapet förvanskats.

Myten kräver analys, inte bara av konstnären och kritikern, utan också av sin åhörare, sin publik.

Mytforskaren Campbell ger oss rådet att inte tolka myten bokstavligt. Myten är metaforisk till sin karaktär.

”Myten är en offentlig dröm och drömmen en privat myt.”
UR: Joseph Campbell, Myternas makt -88


Jakob Hultcrantz Hansson
Skådespelare


Inga kommentarer: